Sualtında Fotoğraf Çekmek

Sualtında Fotoğraf Çekmek

Sualtı Fotoğrafı çekmenin olmazsa olmazı balıkadamın yüzerliğini kontrol etmesidir dersem yanlış olmaz. Öyle ki yüzerliğini kontrol edemeyen balıkadam fotoğrafçılığın bütün kurallarını, çekim tekniklerini sular seller gibi ezberlemiş olsa gene de uygulama imkanı bulamaz...

Sualtı fotoğrafı çekmek için sualtına indirilen makina cüssesi, özellikleri ne olursa olsun normalde ellerini göbeğinde birleştirip yüzen balıkadamın yüzerliğini bozmak için elinden geleni yapar. Bu da normalde yüzerliği çok iyi olanı bile etkileyip yüzerliğinde bozulmalara neden olur. Bu nedenle çok iyi yüzerliğe sahip olan bile sualtında makina kullanmaya alışma dönemi geçirir ki gayet normaldir. Hatta ilerleyen zamanda makinaya flaş eklemek, ya da makinayı farklı ebatta bir makinayla değiştirmek de nispeten daha az etkilese bile yüzerliği hiç etkilemez diyemeyiz. Her makina ya da flaş değişikliği az veya çok yüzerliği etkiler ve yeni bir alışma dönemi ortaya çıkar.

Sualtınfa fotoğraf çekmek, Mehmet avadan ikinci bölüm, sualtında fotoğraf çekme kuralları, sualtı fotoğrafçılığı Yüzerliği iyi hale gelmiş balıkadam sualtında iyi fotoğraf çekebilir mi? Evet. Fotoğrafçılık hakkında en ufak bilgisi olmasa bile her ayarı otomatik olan bir makina kullanması şartıyla teknik yönden başarılı sayılabilen fotoğraflar çekebilir. Çekebilir diyorum çünkü fotoğraf sadece makina ayarlarını mükemmel yapmakla ortaya çıkarılabilecek bir ürün değildir. Görsel yetenek çok daha baskındır. Işık, mesafe, netlik, keskinlik mükemmel olsa bile kadrajda sıkıntı varsa bütün hepsi çöp sayılır.

Çoğu kişi kadrajın kuralları olduğunu bilir ve inanır. Kadrajın kuralları olduğu doğrudur ancak kuralların bir tekine bile uymayan mükemmel kadrajlı fotoğraf da mümkündür.

Sualtı fotoğrafı çekmek de aynen balıkadam olmak gibi deneyimle ilerler. Ne kadar çok dalış o kadar daha iyi balıkadam, ne kadar çok fotoğraf çekimi o kadar iyi sualtı fotoğrafları...

Maalesef klasik sualtı fotoğrafçılığı brövesi hangi disiplin söz konusu olursa olsun yeterli değildir. Ciddi bir sualtı eğitimi birkaç saat eğitimle pek mümkün olmaz. Ben bir fotoğraf klubünden ciddi bir eğitim aldıktan sonra sualtı fotoğrafçılığı brövesi almayı öneririm. Ya da bir sualtı fotoğrafçısından uzun metrajlı bir kurs da uygun olur.

Sualtınfa fotoğraf çekmek, Mehmet avadan ikinci bölüm, sualtında fotoğraf çekme kuralları, sualtı fotoğrafçılığı, Mehmet Avadan kimdir Ne kadar çok fotoğraf çekiyor olsanız da ilk kez elinize aldığınız bir makineyle iyi bir fotoğraf tesadüf olur. Makinanızı bütün fonksiyonları ile tanımanız zaman alır ama olmazsa olmazdır. Makinenizin sınırlarını bildiğiniz ölçüde başarılı fotoğraflar çekebilirsiniz. Ustalık kullandığınız makinenin sınırlarını bilmek ve her zaman o sınırlar içerisinde kalmaktır.

İyi bir fotoğraf makinesi ile ancak deneyimli bir fotoğrafçı iyi sonuçlar alır. Başlangıçta iyi bir fotoğraf makinesine değil, hakim olabildiğiniz bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız olur. Ve inanın hakim olduğunuz ucuz bir fotoğraf makinesiyle muhteşem fotoğraflar kareleyebilirsiniz.

İyi dalışlar,

Yazı : Mehmet Avadan

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore