Fotoğraf Değerleri

Fotoğraf Değerleri

Fotoğraf dergilerinde, sitelerinde klasik bir uygulamadır : Fotoğrafların üzerinde diyafram ve enstantane değerleri yazılır.

... Bu değerlere itibar etmeyeli çok zaman geçti, bana hiç biri hiç bir şey söylemiyor.

... fotoğraf değerleri, fotoğraf değerlerinin önemi nedir, Mehmet Avadan yazıları, doğru fotoğraf değerleri ne olmalıdır Birçok çekim değerleri verilen fotoğrafı inceledim, makineyle uygulamaya çalıştım. Ulaştığım sonuç : Hepsi istisnasız yanlıştı.

... Bir tanesi tesadüfen yanlış yazılmış olabilir, üç tanesi, beş tanesi de yanlış yazılmış olabilir. Hepsi? Bu nokta epeyce zamanımı aldı ama bilerek isteyerek yani taammüden yanlış yazılıyor olduğuna kanaat getirdim. Bu kanaatimi paylaştığım usta fotoğrafçı dostlarım da benim geçtiğim yollardan geçip aynı kanaate ulaştıklarını söylediler. Maksat doğru değerleri paylaşmamak ki birileri öğrenmesin!

... 30 yıldan fazladır fotoğraf altına yazan çekim değerlerine hiç itibar etmem. Ama o fotoğraflardan da öğrenilecek çok şey vardır. En basiti kadraj görgünüz artar. Objeyi, canlıyı ya da manzarayı karelerken durmanız gereken yeri kafanıza kazır. Ki bu aslında fotoğraflama yeteneğinin yarıdan fazlasıdır.

... Bu paylaşımımda sualtı ya da kara fotoğrafçılığı gibi bir ayrıma girmedim. Doğa fotoğrafçılığı, stüdyo fotoğrafçılığı gibi ayrımları hiç sevmem. Sonuçta fotoğrafçılık ışığı kullanma becerisidir. Hepsinde temel kurallar aynıdır.

İyi dalışlar,

Yazı : Mehmet Avadan

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore