YAPRAKLARI BUZLU ZEYTİN YEŞİLİ İĞDE

YAPRAKLARI BUZLU ZEYTİN YEŞİLİ İĞDE

Gılgamış Destanında ölümsüzlüğün sırrını taşıyan bitki topraklarımızda

Tibetliler ve Moğollar tarafından geleneksel ilaç olarak kullanılan Omega 7 deposu

Yemesi zor ama her derde deva iğde, kış aylarına çok yakışan, dünyanın en güzel kokusuna sahip zeytin familyasından sayılan bir meyve türü.Yapraklarının üstü tüylü, ağacı dikenli ve yetişme döneminde tek koşulu bol güneştir. Yağmur toprağa düştüğünde, havanın gri rengine aldırmadan, sarı küçük parlak çiçekleri ile gülümser yaprakları arasından.

Ondan daha güzel bir koku var mıdır?

İğde Nedir, Peter Salvatore, Nezahat Göçmen, iğdenin faydaları, iğdenin kokusu, iğde çiçeği Mahallemizde Leyla teyzem çocukluğuna dair anılarını anlatırdı. " Ananas ve kivi bilinmezken keçiboynuzu, kırık leblebi ve iğde alırdık. İğdenin turuncu kadife kabuğunu soyar narince hediye paketi gibi açardık." derdi. Hediye paketi gibi benzetmesine bayıldım. Her iğdeyi doğanın bana gönderdiği hediye paketi gibi heyecanla açarım.

İç Anadolu ve Güney Doğu Anaolu'da yol kenarlarında, dağlarda, bağlarda her yerde vardır. Baharın gelişiyle birlikte mis gibi kokar. Her türlü çevre koşullarında yetişen iğde ağacının önünden geçerken çiçekleri büyüler, dokunmadan- koklamadan geçemeyiz. Dalına asılırız.Dayanılmaz kokusu karşısında, çiçeklerinin meyve olacağını düşünmeden, evimize arabamıza koymak için koparırız. Ev iğde kokar, araba bahar kokar. İğde çiçeklerini masama koyduğumda, saatler geçse de günlerce koklarım. Zamanın, iğde çiçekleri kokusunda durduğunu düşünürüm.

Bir haber ilişti gözüme;“Gılgamış'ın Aradığı Ölümsüzlük Bitkisi Türkiye'de bulundu! Türk bilim insanı Dr. Ebru Erbay'ın Science Translational Medicine'de yayımlanan makalesinde Gılgamış Destanı’nda aranan ölümsüzlüğün sırrını taşıyan bitki, topraklarımızda bulunan ve palmitoleik asitten zengin olan iğdedir” diyerek çalışmasına konu olan palmitoleik asidin yani iğdenin önemini vurgulamıştır.

Sonbaharda yağmur değmeden toplanması gerekiyormuş. A, benim parlak sarı çiçekli turuncum, yağmur yağdıktan sonra kararıyormuş. Yemesi oldukça keyifli. Ağızda tükürükle buluşur toz parçacıkları. Un ve süt karışımı gibi.

Bol bol tüketin, kilo yapmayan tek yiyecek denilebilir. 4-5 tane yaprağı 1 fincan suyla demlenince boğazı yumuşattığını,

Ağaçlarının hem tozu hem gürültüyü emdiğini biliyor muydunuz?

Bu şifalı bitkinin mide öz suyunu çektiğine inanırlar.Yerken özen ister,çekirdeği çok sert, aman dişlerimize dikkat. Halk arasında iğde dalının ve çekirdeğinin nazardan koruduğuna inanılır. Çocuk kıyafetlerine mavi boncukla birlikte minik bir iğde çekirdeği takılır. Sultan iğde gözdedir. Adı üstünde sultanların sultanı iğdedir. Bir de halk arasında kel iğde denilen yabani iğde vardır.

İğdenin olgun meyve ve çekirdekleri; flavonoidler, likopen, karotenoidler, fitosteroller ve A, B1, B12, C, E, K, P vitaminlerinden zengindir. Yani kısaca iyi bir antioksidandır



İğde nedir, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, İğdenin kokusu, iğdenin faydaları nelerdir Bir ağaçtan yaklaşık 5-7 kg ürün alınır. Doğanın bereketini içinde taşır. İğdenin meyve ve çekirdeklerinde bulunan; Organik asitler, Flovan Glikozid, Uçan yağ, Tanen, karotenoid vitaminlerinden zengindir. Kısaca iyi bir antioksidandır. 100 gr. 1 Porsiyonunda (ortalama) değerler Karbonhidrat (g)5.20 / (g) 1.40 /Yağ (g) 7.10 8.9/ Kolesterol (mg) 0.00 / (mg) 4.00 /Potasyum (mg) 133.00 / Kalsiyum 42.00 /Vitamin A 250.00 Vitamin C 450.00 / Demir 0.44

İğdenin faydaları saymakla bitmiyor;

- idrar sorunlarını düzenler
-Damar sertliğine karşı mucize çözüm
- grip önleyici
- öksürüğe iyi gelir
- ishali durdurur
- böbrekleri çalıştırır
- mide bulantısını ve kusmayı önler
- vücut direncini artırır
- bağırsağa faydalıdır
- saç ve tırnakların besler
- Göz kuruluğunu önler
- çiçekleri kaynatılıp bal ile karıştırılıp içildiğinde egzamayı giderir
- ağzı temizler
- soğuk algınlığına iyi gelir
- afrodizyak etkisi vardır.
Çiçekleri ve yaprakları da kaynatılıp çay olarak tüketilmektedir. Kolonyası bile var.
****** "Bastım da kırıldı iğdenin dalı" türküsüyle tempo tutar, parmaklarınızı şıkırdatarak oynamaya kalkarsınız. Hangi duygularla yazıldığı bilinmeyen İğdenin dalları yerde, Evlerinin önü iğde türküleri ve uzun hava "İğde Çiçeği" türküsü yürekleri dağlar. İğde kokulu nice günlere…
Yazı : Nezahat Göçmen

Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore