SCUBA DALIŞ KAZA YÖNETİMİ

SCUBA DALIŞ KAZA YÖNETİMİ BÖLÜM 1



Scuba dalıcıları, Scuba dalış kaza yönetimi, Sualtı Dünyam, Nurettin Barış Tekin, yeni dünyaları keşfetmek, formda kalmak

Merhaba, ben de sizler gibi tüplü dalıştan hoşlanıyorum. Yeni dünyaları keşfetmek, formda kalmak, harika ve eğlenceli dalış deneyimleri için gerekli becerileri takdir eden insanların arkadaşlığına sahip olmak için harika bir spordur. Dalışın en iyi rekreasyon faaliyetlerinden biri olduğunu kabul edeceğinizi biliyorum. Bu yüzden sadece tüplü dalış için tasarlanan bu yazıya hoş geldiniz. Acil bir durumda ne yapacağımızı bilmeliyiz. Bu yazımızda sunulan bilgiler, yaralanmaları önlemede veya aslında hayat kurtarmada gerçek bir fark yaratabilir. Lütfen bu yazıyı iyice inceleyin ve tüplü dalış sırasında herhangi birisinin yardıma ihtiyacı varsa harekete geçmeye hazır olun.

Bu yazıda yer alan bilgiler, sualtı dalış kazası kurbanını tanımlamak, stabilize etmek ve hiperbarik travma bakım sistemine girişlerini kolaylaştırmak için basitleştirilmiş bir sistemdir. Dalgıçlar, hava kabarcığı problemlerinin hafif belirtilerini henüz erken aşamalardayken göz ardı edebilir ve sonrasında çok daha ciddi belirtilerle karşı karşıya kalabilirler. Öncelikle sahadaki dalış operasyonları için bir ilk yardım rehberi olarak düşünülmesine rağmen, doktorlar, paramedikler, sahil güvenlik ve diğer müdahale personellerinin dalış kazası vakalarını daha iyi ele alabilmeleri için özel prosedürleri anlamalarını ve gerçekleştirmelerini sağlamak için de kullanılabilir.

SUALTI DALIŞ KAZASI KURBANI



Scuba dalışı hakkında bilgi, dekompresyon nedir, scuba dalış kaazn yöntemi, Nurettin barış tekin yazıları Arteriyel Gaz Embolisi (AGE) ve Dekompresyon Hastalığı (DCS), tüplü dalış ile ilgili en sık görülen iki kazadır. Hava embolisi olarak da bilinen AGE, hasarlı akciğer dokusu yoluyla kan dolaşımına giren hava kabarcıklarının, beyin, kalp veya omuriliğin herhangi bir bölgesine kan akışını engellemesiyle ortaya çıkar. "Vurgun" olarak da bilinen Dekompresyon Hastalığı yüksek basınçla kanda ve dokularda çözünen azotun basınç azaldıkça kabarcıklar oluşturduğu, akabinde bu kabarcıkların kan damarlarını tıkamasıyla kaslarda ve eklemlerde ağrı, bitkinlik ya da felç gibi belirtiler ile ortaya çıkan bir sendromdur.

Bir sualtı dalış kazası kurbanı derinlik veya zaman ne olursa olsun su altında hava soluyan herhangi bir kişi olabilir. Gaz embolisi, birinin nefesini tutması halinde 1,5 metre gibi çok kısa bir derinlikte bile ortaya çıkabilir. İyi eğitimli bir dalgıç bile solunum problemleri nedeniyle sorunlarla karşılaşabilir. Astım, bronşit, konjenital veya edinsel kistler, amfizem, fibroz, tüberküloz, enfeksiyon ve obstrüktif akciğer hastalıkları, sualtından yukarı yükselme sırasında akciğerlerdeki küçük hava kesecikleri içindeki havanın sıkışmasına neden olabilir. Sıkışan bu havanın genişlemesi hava keseciklerini parçalamak için yeterli olabilir ve bu boşluktan kaçan hava akciğerlerin mediasteninde veya boyun bölgesinde amfizeme neden olabilir. Daha ciddi pnömotoraks veya arteriyel gaz embolisi problemleri de ortaya çıkabilir.

DEKOMPRESYON HASTALIĞI/VURGUN



dekompresyon nedir, vurgun nedir, Nurettin barış tekin, Nurettin barış tekin yazıları, dekompresyon nedir Hafif Belirtiler Olay yerinde hafif belirtiler oksijen tedavisine iyi yanıt verebilir. Bitkinlik(hafif), deri döküntüsü ve halsizlik hafif belirti olarak kabul edilir, ancak sıklıkla yeniden kompresyon gerektirir ve ciddi bir belirti olarak ele alınmalıdır. Dalıcı, bir dalıştan yüzeye çıktığında alışılmadık bir şekilde davranışlar sergiliyorsa, sersemlemiş görünüyorsa, bitkinlik, halsizlik yaşıyorsa veya deri döküntüleri varsa, bu durumlar dalış kazası yaşandığının erken belirtileri olabilir. Bu durumda dalıcıya hemen şok tedavisi uygulanmalı ve oksijen verilmelidir. Oksijen tedavisi genellikle belirtileri hafifletir ya da kötüleşmesini önler. Kurban muhtemelen sorun yaşama olasılığını inkar edecektir ve oksijen tedavisini de reddedebilir. Bu nedenle dalıcının durumu iyi değerlendirilmelidir ve dalıcı tedavi görmelidir. Bir dizi oksijen tedavisinden sonra belirtiler düzelse dahi tekrarlayabileceğinden dolayı oksijen hemen çıkartılmamalıdır. Dalıcının, bu durumu devam ettiği sürece % 100 oksijen almaya devam etmelidir.

Şiddetli Belirtiler

Eklem ağrısı, halsizlik, felç, şaşkınlık, solunum güçlükleri veya bilinç kaybı içeren şiddetli belirtiler, acil tedavi ve hiperbarik travma sistemine tahliye gerektirir. Dalıcının nabzı veya solunumu yoksa Kardiyopulmoner Resüsitasyon (CPR) ve / veya Otomatik Harici Defibrilatör (AED) kullanılması gerekecektir. Bir dalıştan sonraki 24 saat içerisinde ciddi belirtiler görüldüğü takdirde, derhal oksijen verilmeli ve şok tedavisine başlanmalıdır. Hiperbarik Basınç odasına tahliye oluncaya kadar dalıcının nabız ve solunumu takip edilmelidir. Bu belirtiler dalıştan saatler sonra dahi gelişebileceğinden, bu belirtilerin tanınması, anlaşılması ve uygun prosedürlerin başlatılması çok önemlidir. Bir dalış kazası kurbanını bir sağlık kuruluşuna teslim eden kişinin, sağlık görevlilerine kazayla ilgili tam bilgi vermesi de son derece önemlidir.

Aynı zamanda konu ile ilgili PodCasti de buradan dinleyebilirsiniz. Paramedik N Barış Tekin

İlkyardım Eğitici Eğitmeni & Bir Yıldız Dalıcı

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore