İlginç Yazılar 2. Bölüm

vibrio vinificus, et yiyen bakteri, tuzlu su bakterisi,Mexico, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam

Vibrio Vilnificus

Vibrio Vilnificus

Merhabalar…

Bugün sizlere, ilginç bir bakteri türü hakkında bilgilerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu bakteriyi anlatmamın sebeplerinden biri, aslında biz dalıcılarıda ilgilendiren bir bakteri olduğunu düşündüğümden paylaşmak istedim.

Peki kimdir bu Vibrio Vulnificus ?

Bu bakteri Pasific, ve Mexica körfezinin tatlı ve tuzlu sularının karıştığı bölgelerde bulunmaktadır. Enteresan bir bakteri olmakla beraber deriye kan yoluyla girdiğinde vücudu kemirmeye başlamasıdır. Yediği bölgelerede kendi larvalarını bırakıp yoluna devam etmektedir. Eğer tedavi edilmezlerse bütün bedeni sarıp ölümcül olurlar. Devamını Oku...


vibrio vinificus, et yiyen bakteri, tuzlu su bakterisi,Mexico, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam

Hamam Böceklerinden Korunmak



Hamam Böceklerinden Korunmak

Merhabalar!!!

Hemen herkesin korkulu rüyası, insanlara tiksindirici gelen, yaşam alanlarımızda bulunan Hamam Böcekleri hakkında ve onu yaşam alanlarımızdan doğal yollarla nasıl uzak tutabiliriz ile ilgili bazı bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacagım. Öncelikle kısaca hamam böceklerini biraz tanımak gerekiyor. Görünüş itibariyle soğuk bir canlı olsalarda, aslında muazzam bir evrimsel sürecin sonucu olarak o süreçtede geliştirmiş oldukları bir sürü savunma mekanızmaları olduğunu görmekteyiz. Antartika kıtası hariç dünyanın hemen hemen heryerinde bilinen 5000 e yakın türü bulunmaktadır. Modern hamam böcekleri 200 milyon yıl önce daha eski primitif olanlar ise 300 milyon yıl önce karbonifer dönemde ortaya çıktığı bilinmektedir. Devamını Oku...


İklimler ve yokoluş, Peter Salvatore, iklim felaketleri, kretase yokoluşu, Sualtı Dünyam

İklimler ve Yok oluş



İklimler ve Yok oluş

Tekrar merhabalar!!!

Bugünkü konumuz, aslında hepimizi ilgilendiren bir konu olduğunu düşündüğüm iklimler ve iklimleri gün geçtikçe nasıl yok ettiğimiz hakkında olacak . Son yıllarda iklimlerin hızlı bir şekilde değiştiklerini gözlemlemekteyiz.

Bunun bir sebebi olmalı, durup dururken hiç bir şey bir başka şeyin etkisi altında kalmadığı sürece kolay kolay değişmez. Son 15-20 yıldır iklimlerin hızla değişmesinin en büyük sebebi bana göre tabiki yine herşeyde olduğu gibi bizler, insanoğlu sahneye çıkmaktadır.

Peki bu denli neler yaptıkta, en son soğuk kış ayları, ilkbahar, yaz gibi geçmekte ?

Öncelikle denizlerden başlayalım, hepinizin binalaşmaları, çevresel faktörleri söyleyerek başlayacağınızı düşünüyorum, oraya geleceğim. Ama önce üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, iklimlerin bu denli hızlı değişmesinin sebepleri, sularımızdaki ısının ani değişmesi ve yaşayan mercan oluşumlarının hızlı bir şekilde yok olmasıdır. Bu da atmosferdeki oksijen seviyesinin hızlı düşmesine sebep olmaktadır. Unutmamak gerekir ki oksijenimizin %60 ına yakını mercanlar tarafından üretilmektedir.Devamını Oku...


Deniz Trollerinin Laneti, trol balık avı, Trol ağı, trol çekmek

Deniz Trollerinin Laneti

Deniz Trollerinin Laneti

Merhabalar…

Bugün sizlerle denizlerimiz için önemli bir konu olduğunu düşündüğüm, yanlış avlanma ve trolcülük hakkındaki duygu ve düşüncelerimi paylaşacağım. Bu detaylı, uzun konuya girmeden önce gırgır tekneleri ve trol tekneleri arasındakı farkı bilmemiz gerekiyor. Öncelikle gırgır trol çekmez çünkü tasarımı itibariyle buna uygun değildir eğer sonradan bozma bir gırgır değilse, trolde gırgırın işini yapmaz. Resimde gördüğünüz Tekneler birer gırgırdır. Kıç tarafta, yedek olarak adlandırılan tekne hem atılan ağın pervaneye takılmamasını, hemde bir bakıma ağın gergin durmasına yaramaktadır. Elbetteki gırgırında, trolünde zararları vardır, ama gırgır bir trol kadar zarar vermez. Devamını Oku...


Manuka Balı, Manuka balı kanser, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, Manuka çiçeği, Manuka ağacı

Manuka Balı

Manuka Balı Nedir ?

Tekrar Merhabalar...

Bugün sizlere çok önemli bir bal çeşidi hakkında bazı bilgiler vermeye çalışacağım. Bu balın adı Manuka balı. Peki nedir bu manuka balı ? Neden insan sağlığı için önemli bir baldır ?

Yurdumuzda bu bal çok bilinmese de ana vatanı Yeni Zelandadır. Avustralyada da bulunmaktadır. Bu bal bir çok tedavide, özelliklede kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Gerek iç ve dış bedensel yaralanmalarda da kullanabileceğiniz bizim günlük yediğimiz kahvaltıdaki ballardan çok daha farklı bir bal türüdür. Gerek rengi ve yoğunluğu olsun bilinen bir çok baldan farklıdır. Resimdede gördüğünüz bir manuka ağacıdır.Bu ağaç hakkında kısa bilgi verecek olursam, ortalama boyları 4 metreyi bulan ve Yeni Zelandanın düzlük, yeşillik bölgelerinde sıklıkla rastlanan bir ağaçtır. Ekim ayı gibi manuka ağacı filiz açar ve arılar çiçeklerin özlerini toplamaya başlarlar. Devamını Oku...


Koni Salyangozu Kimdir, Koni Salyangozu Insülin, Salyangoz Ağzı, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam

Koni Salyangozu Kimdir

Koni Salyangozu Nedir ?

Herkese tekrar merhabalar…

Bugün sizlere denizlerin zehir ustalarından ve inanılmaz bir evrim sürecinden geçerek, avını ilginç bir yöntemle avlayan, Koni Salyangozu diğer adıyla mermer yüzeyli salyangoz hakkında bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Dış görünüşü insanı cezbeden, tropik ülkeler ve onların sularında bulunan gerek deniz dibinde yada, denize girilen kumsal bölgelerde de bulunan bir canlıdır. Bildiğimiz salyangozlardan çok farklı olan ve inanılmaz güçlü bir zehir bileşeni barındıran bir canlıdır. Gerek dalgıçlar olsun gereksede o ülkere gittiğinizde dikkat edilmesi gereken bir canlı türüdür.

Koni Salyangozu omurgasızlar gurubunun yumuşakçalar gurubundan olup karından ayaklılar sınıfına girmektedir. Bilinen 500 tür içinde en zehirli olanı Koni Salyangozudur. Devamını Oku...


Zıplayan örümcek, bungee jumping örümceği, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam

Zıplayan Örümcek

Zıplayan Örümcek

Merhabalar!!!

Bugün benim için doğanın ilginç mühendislerinden biri olan ve ilginç stratejilerle avına yaklaşan, avlayan bir örümcek türü hakkında bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Bu örümcek türü zıplayan örümcek olarak tanımlanan Salticidae familyasının bilinen 500 türünden biridir.Bilinen örümcekler avını, örümcek ağı kurarak yakalasada zıplayan örümcekler farklı bir strateji uygulamaktadırlar. Avlarını zıplayarak yakalarlar, ama bunu yapmak için bir dizi strateji ve yola başvururlar. Örümcek ağları, örümceğin özel bir protein enzimi ile yaptığını bildiğimiz ve iplikten bile daha sağlam yapıda olan bir ağdır. Örümcekler ağlarını genelde rüzgarın yönüne, konumuna kuş ve uçan küçük sinek ve böceklerinde olduğu yerlere örerler. Devamını Oku...


Z kuşağı kimdir, Z kuşağı, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam

Z Kuşağıda Kimmiş

Z Kuşağıda Kimmiş

Merhabalar!!!

Herkesin umuyorum Z haftası, yada çevredeki Z kuşaklarıyla ilişkileri iyidir diye düşünerek, bugün bu yeni ve hızlı bir akım olarak konuşulan Z kuşağı hakkında duygu ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Öncelikle bu Z kuşağıda neyin nesi acaba ? Z kuşağı, Milenyum kuşağı olarak bilinsede teknoloji içinde büyüyüpte ne olduğunu araştıran bir kesim varken bir diğer kesim ise teknoloji adına tüketerek kullanmaktadır. Teknolojiyi elinde barındıran ve sadece tüketim için kullanan kesimde ülkemizde bir hayli fazla. Bundan 25 sene evvel geriye gittiğinizde sokaklarda koşabilen, koşmayı bilen küçük taşları üstü üste koyup yada montlarını kale direği yapıp sokakta top oynayan Devamını Oku...


Yunus Katliamı, Yunus ölümü, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, Vatoz Dalış Merkezi, Ekrem birol

Yunus Katliamı

Yunus Katliamı

Merhabalar..

Bugün sizlere pekte hoş olmayacak bazı görüntüler paylaşmak istiyorum. Bu sabah Vatoz Dalış Merkezinden sevgili Ekrem Birol hoca karaya vurmuş ölü bir yunusun fotoğraflarını paylaştı ve bende bunun üstüne bunu kendi sitemde okurlarla paylaşmak istedim.

Açıkçası fotoğraflara baktığımda bu sevimli yunusun doğal yollarla ölmediğini düşünüyorum. Kesikler yarıklar, sanki işkence yapılmış gibi duruyor. Herne olursa olsun bu ölümler de insan potansiyeli yüksek olmaktadır.

Bu güzel canlıdan ve ekosistem içinde önem taşıyan bu canlıyı neden öldürürler anlamış değilim. Kamikaze gibi heryeri yok eden canlılar olarak derdimiz nedir anlamış değilim. Her ne olduysa ister dinamit atılsın yada ağlara takılsın böyle bir durum kabul edilir olamaz.

Devamını Oku...


Olm semenderi, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, Mağara Semenderi, kör semender

Olm Semenderi

Olm Semenderi

Herkese merhabalar…

Bugün sizlerle soyu tükenmekte olan ilginç bir canlı hakkında bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu canlının adı Olm Semenderi Mağara semenderi olarak da geçmektedir. Bu canlı tek omurgalı bir hayvan türüdür. Derisi görünüş olarak bizim derimize benzemektedir, yanlızca hiç pigmenti yoktur. Solgun ve pembemsi bir yapısı vardır ve kördürler. İlginçtir ki gözleri derisinin altındadır, ama görmezler. Gözleri her ne kadar derilerinin altında olsada düşük ışığı azda olsa görebilmektedirler. Ama avlarını daha çok koku, ortam sesi ve avlarının elektrik sinyalleri ile tespit ederler. 20 milyon yıldan fazla zamandır yaşamlarını mağara, karstik alanlarda sürdürmektedirler.
Devamını Oku...


Ornitorenk, Ornitirenk nedir, Ornitorenklerin yaşam alanı, Ornitorenk tehlikelimi, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam

Ornitorenk Nedir

Ornitorenk Nedir

Herkese merhabalar…

Gerek kara canlıları olsun, gerekse deniz canlıları her daim ilgimi çekmektedir. Ama bazı türler vardır ki gerçekten gerek donanımsal olsun ve kendi geliştirmiş oldukları yaşam ve korunma tarzlarıyla hep ilgimi çekmiş ve yaşamımda çok şeyi sorgulamama sebep olmuşlarıdır.

Bugün, beni gerek tasarımı yada yaşam tarzı olsun ilgimi çeken bir tür hakkında bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım. Bu sevimli canlının adı Ornitorenk. Bu ilginç canlı ördeğin gagasını, perdeli ayakları ve zehir salgılayabilmesiyle evrimin onu nasıl şekillendirdiğini bana göstermektedir.
Devamını Oku...


bobbit Solucanı, bobbit solucanı boyu, Peter Salvatore, Sualtı Dünyam, Milliyet Blog

Bobbit Solucanı

Bobbit Solucanı Nedir

Herkese merhabalar,

Bugün sizlere ilginç bir canlı olan kara solucanlarından farklı, ama adeta bir ölüm makinası olan Denizlerde yaşayan bir solucan türü hakkındaki bilgi ve düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.

Bu canlının adı Bobit Solucanı, bu canlı deniz tabanına bağlı yaşayan ve hemen her yerde olabilen bir canlıdır. Ağirlıkla Endonezya ve Pasifik sularında yaşamını sürdürmektedir. Hayatının bir çoğunu deniz tabanın altında gömülü bir şekilde geçirir.

Devamını Oku...


Abonelik Formu

* gerekli yerler

Sualtı Dünyam

2017 © Copyright by Peter Salvatore